Стреса на работното място

СТРЕСА на работното място разболява! Кажете СТИГА!


Това ни призовава Швейцарски институт за осигуряване срещу трудови злополуки Suva в едно симпатично видео, където главният герой Напо преживява различни стресови ситуации.

Napo


Няколко сутуации са представени по комичен начин във видеото на SUVA, такива които могат да отключат стреса и в които драги читатели много от вас, като мен самата, сигурно се разпознават.


Много често стресиращите фактори са комплексни, като некомпетентни шефове, които не знаят какво искат, заядливи колеги, които все гледат "в канчето" на другия, липса на екипност, липса на добра работна среда, липса на приятни условия за работа, капризни клиенти, началници, при които всяка заповед е предпоследна... мога да изреждам още много, но гледайте видеото, за да се посмеете и вие, пък било то и през сълзи!


В едно общество, където от нас постоянно се изисква високо ниво на производителност във всички области за ограничен период от време, стреса се е превърнал в ежедневие. Според психолозите "умерената" доза на стрес може да бъде стимул за по-добро изпълнение на нашите задачи, като действа положително върху мотивацията. В този случай говорим за "eustress": това е "добър стрес" от гръцката коренна "еu", което показва нещо позитивно.







Но какво се случва, когато нивото на стрес стане прекомерно? В тези случаи, това се нарича "дистрес": отрицателно състояние, което при екстремни обстоятелства, може да доведе до развитието на психични разстройства - като пристъпи на паника или физически - като синдром на хроничната умора.


Когато състоянието се проявява за дълъг период и е свързано с работната среда, се получава т.нар. "прегаряне". 



Какво е "прегаряне"?

От английски "burnout", това състояние се характеризира с усещането за умора - физическа и емоционална като се смята, че хората, работещи в помагащите професии, са особено податливи на това състояние.


По-конкретно, този синдром се проявява чрез: емоционално изтощение, т.е. усещането, че сте загубили цялата умствена енергия; де-персонализация, това е усещането за чувство на откъсване от потребителя; чувството за лична неефективност и чувството, че не можете да изпълнява нормални ежедневни дейности.



















Коментари