„Значение на сензорната интеграция за развитието на детето”

Какво е сензорна интеграция?



Сензорната интеграция е съчетание в едно цяло на усещанията от заобикалящия ни свят, които се предават посредством сетивата ни. Този процес, протича несъзнавано и се организира в нервната система.
Когато сензорните системи работят в синхрон, ние виждаме пълната картина на заобикалящия ни свят, разбираме къде се намираме и сме в състояние да определим всички съществени свойства на предметите, с които взаимодействаме.
Сензорните системи са 8 – обонятелна, зрителна, слухова, тактилна, вкусова, вестибуларна, проприоцептивна и интероцептивна.
Правилното възприемане на сигналите от сензорните системи, дава възможност, да оценим правилно ситуациите, в които сме попаднали и да реагираме адекватно – което означава правилна адаптация. При обработването на сензорната информация, важна роля играе, регулаторната функция на централната нервна система, която определя, кой е важният/ водещ стимул и кой не е.
Чувствителността на органите свързани с усещанията и способността на мозъка да съединява в едно различни усещания, се развиват още с раждането на детето. Бебето постепенно опознава света, а неговата нервна система се явява фундаментът върху който се изграждат много по-сложни умения (способности): 
  • сензорно-двигателни, 
  • перцептивно – двигателно развитие, 
  • когнитивно (познавателно) развитие, 
  • поведение.


Бихмe могли да сравним развитието на детето със строителството на къща.


В зависимост от почвата – централната нервна система – ние изграждаме основите – сензорните системи, които се явяват основите за първия етаж на нашата къща – сензорно-двигателното развитие. След това се строи втория етаж – перцептивно – двигателните умения. А, покрива – това са различните познавателни процеси, поведението и способността за обучение.
Следователно, трудностите при сетивната обработка на информацията водят до сериозни последствия. А понякога, за да се коригира поведението или способностите на детето, е необходимо да се върнем до първите градивни елементи на развитието.

Именно за това, сензорната интеграция е от съществено значение за развитието на бебето и малкото дете.

Автор: Александра Старикова, автор на програма за работа в специализирана сензорна детска градина в Москва
Превод от руски език: Надежда Петрова, психолог и говорен терапевт в Консултативен Център Л&И, гр. Русе

Повече за нашата дейност, може да откриете ТУК:


Коментари